Öppet möte om demokratin och människorna för medborgare på Orust!

Okategoriserade Kommentarer

Nu kommer han till oss och deltar i samtalet om demokratin. 

Birger Schlaug!

Samtalet som är viktigare än något annat och behöver föras ständigt vid köksbordet, på torget, arbetsplatsen, i de beslutande församlingarna. Ja helt enkelt överallt, hela tiden, vid varje tillfälle som gives.

Den är så kallad färskvara  vår demokrati. Det där med vår är den springade punkten eller ordet kan man säga. Vi är ju ett stort vi, här hos oss på planeten, eller kontinenten, eller i landet, eller i kommunen, eller i familjen, av vilken typ den än må vara.

Håller ni med om det?

Annars brukar det ju istället pratas om vi och dom.

Det är vanligare, eller hur!

Vilket fotbollslag håller du på? GAIS eller IFK Göteborg, till exempel.

Redan där uppstår vi och dom, på något underligt sätt. Vi tycks behöva jämföra oss med omgivningen för att kunna definiera oss själva. Vi verkar ha ett oerhört stort behov av att tillhöra något sammanhang, i relation till något annat sammanhang. Där vi är bättre eller vackrare eller skickligare än… Motsatsen finns ju också, sämre eller fulare eller oskickligare än…

Märkligt tycker jag!

Det räcker väl med att se hur beroende vi är av varandra på alla upptänkliga sätt. Dels för att överleva och leva, bra  och  meningsfullt. Dels för att det är skönt att bara vara tillsammans. Vi är ju sociala varelser som önskar mötas och umgås. I alla fall då och då.

Men nej, det verkar ändå inte räcka för alla. En del vill ju gärna tjöta och slåss istället, eller åtminståne göra ner någon annan på grund av ”fel tillhörighet”. Ja ni hör hur det låter och har säkert varit med om det rätt så ofta, eller hur? Antingen är man vi eller dom! Vilken sort avgörs från gång till gång hur det hela upplevs, eller känns för dig.

Så vad gör vi då åt det? Bristen på känsla av mening och sammanhang tillsammas.

Träna oss i att mötas och samtala, gärna i dialogform och väldigt gärna om demokratin, grunden och styresättet för vårt nuvarande samhälle.

Just om detta kommer Birger och alla ni som kommer  den här kvällen den 20/4 kl: 19-21 i Kajutan på Henåns bibliotek, att erbjudas.

 

”En trivsam, men samtidigt engagerande träning i , dialog om demokratin och människorna”

 

Välkomna!
Skriv en kommentar