Det hettar till i debatten, men var tog det globala perspektivet vägen!

Okategoriserade Kommentarer

Nu drar den igång på allvar valrörelsen 2010. Löftena om allt från mindre, högre eller inga skattesänkningar alls, till fortsatt balans i den goda nationella ekonomin, samt att värna kärnan i välfärden.

Jaha, OCH…

Har ojämlikheten i välden löst sig? De fattiga, för klimat och miljöförstöring och krig utsatta människomassorna, ja just massorna, för det rör sig fortfarande om väldiga mängder medmänniskor som lever under sådan förhållanden, har alltså plötsligt fått det drägligt nog för inte behöva nämnas i den interna Svenska valdebatten.

Vi har faktiskt även inom vårt egna lands gränser människor som lever under likande förhållanden, utsatta, marginaliserade. Mönstret går igen, val, valrörelse, löften om mera i plånboken, utan hänsyn till att det är ovanligt med plånböcker och skor på fötterna ute i omvärlden, eller ens mat för dagen, skydd över huvudet, mediciner mot de allra mest livsskördande sjukdomarna, malarian och alla de andra.

Nej, som den danske regissören Lars von Trier i en TV-intervju för sisådär fem år sedan svarade på frågan om han var politiskt engagerad. Varför skulle jag vara det, när det enda politiker i västvärlden huvudsakligen erbjuder, speciellt under valår och appellerar till, är rent egoistiska plånboks frågor och att värna välfärden, vår välfärd, samtidigt som resten av världen lider, sliter och plågas, i sin kamp för överlevnad.

Har vi förmågan att inta ett annat perspektiv, kan vi skapa om agendan här under Politikerveckan i Almedalen och i den fortsatta valrörelsen?

Vore inte det att ta reellt politiskt ansvar för det globala läget, med klimat, finans, säkerhets och jämlikhets problematiken/utmaningarna. De har mycket stark bäring på den inhemska debatten och framtiden för oss i Sverige, eller borde i alla fall ha, om vi skall lyfta oss över den rent egoistiska plånboks politiken och verka för en möjlig välfärd för alla i världen. Det handlar inte längre om bara 1% målet när det gäller biståndet, utan något mycket mer komplext och långsiktigt hållbart.

En annan värld är möjlig! Våga föra debatten om detta!
Skriv en kommentar