Ett tjänande förhållningssätt till politiskt engagemang.

Okategoriserade Kommentarer

 

En tjänade inställning till förtroendeuppdrag är beundransvärd och precis som det bör vara, när man som individ deltar i grupper eller föreningar, vilka engagerar sig politiskt för att förändra världen till det bättre. Inte makt som drivkraft utan samarbete som ger synergi effekter.

Har i åratal pläderat för vikten av etiska riktlinjer (som vi ju har i Miljöpartiet de Gröna sedan ett antal år), god gruppdynamik, medlemsvårdar funktion osv. Det ger styrka för gruppen, föreningen, partiet om man också har kontinuerligt fokus på dessa saker!

När någon som exempel på negativa dynamiker, säger på ett parti möte, vi är väl här för att bedriva politik, inte personlighetsutveckla oss och sen fortsätter med sina omedvetna eller medvetna härskartekniker, är det bra att ha olika stöd att tillgripa.

En annan viktig sak som blir väldigt tydlig i nomineringstider och sedermera eftervals situationer är när Egots drivkrafter drar igång i oss alla. Pengar, status och bekräftelse behov som drivkraft för ens kandidatur är inte bra och där finns ju då de etiska rekommendationerna vi har i partiet som stöd.

Men det händer ändå alltid grejer i organisationen som inte känns så upplyftande, vid dessa tider. Den som säger sig inte vara påverkad av sånt ljuger nog! Vi har alla Egon och väldigt olika insikt om behovet av att se och förstå dessa våra Egon.

Blir glad varje gång jag ser eller hör andra reaktioner, så som det givits uttryck för på olika håll i sociala media. Förresten på Orust har vi sedan länge haft den inställningen till ordinarie och ersättare i fullmäktigegruppen att alla är lika viktiga och att vi i möjligaste mån skapar tillfällen för alla att gå in och tjänstgöra. Vi har ju också olika kompetenser och special politikområden som vi bör använda oss av som grupp! Även de som valt att inte  ha eller inte har fått något uppdrag, har viktiga saker att tillföra eller utföra i organisationen.

En annan viktig sak är olikheten i storlek på lokalavdelningar. Detta skapar helt olika förutsättningar för oss att bedriva politiskt arbete. Kanslistöd med tjänstepersoner som har betalt för att stödja politiskt tillsatta, är inget alla i partiet kan räkna med. Många av oss som är fritidspolitiker och de är många, lägger oerhört mycket tid och arbete utan stöd eller större ersättning för detta. Glöm inte det!

Visad respekt för varandra och meningsmotståndare. En inkluderande inställning till medlemmar, nya som gamla. Välorganiserade och när det gäller mötesformen, behovs anpassade möten. Kan vara några saker som stödjer en god fördjupad utveckling av demokratin i vårt parti och land.
En kommentar på “Ett tjänande förhållningssätt till politiskt engagemang.”

  1. Mattias Says:

    hej Johan, vi skakade hand på thairestaurngen i stenungsund härmomdagen, jag åt lunch då med Mikael rudvall. Skicka över din mailadress är du snäall för kontakt.
    mvh MAttias

Skriv en kommentar